Çocuklardaki gelişme geriliği ve dolayısı ile yetişkinlerdeki boy kısalığının nedeni yaygın kanıya göre genellikle yetersiz protein+kalori alımıdır. Bildirildiğine göre tüm dünyadaki okul öncesi çocuklarda % 60 oranında değişen derecelerde malnütrisyon söz konusudur. Yetersiz beslenme büyüme ve gelişme dışında, fiziksel aktivite, mental uyanıklık ve enfeksiyonlara karsı direncide etkilemektedir. Malnütrisyon, intellektüel gelişim üzerine etkileri yönünden tartışılabilir bir özellik taşıyor ise de çoğu kronik hastalıkların seyrinde görülen gelişme geriliği açısından oldukça anlamlı bir faktör özelliği taşımaktadır.
Bir teze göre 6 aylıktan küçük çocukların yetersiz beslenmelerinin sonuçları olarak beyin gelişimin olması gerektiğinin altında çıktığıdır. Diğer yandan ise bebeklerdeki yetersiz gelişimin nöronal değil, glial elementleri etkilediği ileri sürülmektedir.
Ilımlı derecedeki kronik bir malnütrisyonun iskelet yaşı ve boyun sınırlı bir şekilde geri kalmasına ve bunun akabinde yetersiz büyümeye ve gelişmeye, boyun sınırlı bir şekilde geri kalmasına yol açtığı bilinmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder